לידה היא אחד התהליכים הקסומים והמיוחדים ביותר בחייה של אישה, למרות שלעומת יתר החיים ותהליך גידול הילדים מדובר על חלק קטנטן מאוד, זהו נושא חשוב שנשים רבות מקדישות לו מחשבה ותשומת לב מיוחדת. לידה פעילה היא מונח מעולם הלידות הטבעיות, הוא קיים כבר עשרות שנים ובשנים האחרונות הקונספט של לידה כזו חלחל לנשים רבות ובבסיסו הוא מקובל ונפוץ בבתי חולים וחדרי לידה קונבנציונאליים.חשוב לציין מראש כי לידה פעילה משמעותה בפועל לידה טבעית הכוללת מרכיבים של תנועה והשתתפות היולדת בתהליך, כפי שיפורט מיד, אך ניתן לשמוע את המונח בהקשר של השלב האקטיבי של הלידה. אין להתבלבל בין השניים, לידה פעילה בהגדרת השלב האקטיבי היא מעולם הרפואה הקונבנציונאלית ומשמעותה צירים עם פתיחה של מעל 3 ס”מ.
מהי לידה פעילה
באופן כללי, כאשר הלידה נחשבת פעילה זוהי דרך נוספת לומר לידה טבעית, שיכולה כמובן להתרחש גם בבית חולים ולאו דווקא בלידות בית. המשמעות של לידה פעילה היא מכלול ההתנהגויות של האישה במהלך תהליך הלידה, זוהי לידה עם מעורבות גבוהה ופעילה של היולדת, תנועתיות רבה מאוד והקשבה לצרכי הגוף.
לידה פעילה היא ההיפך הגמור מלידות בית חולים שהיו נפוצות מאוד בעבר וגם כיום במידה מסוימת, תהליך של שכיבה פסיבית על הגב, עם רגליים מופנות כלפי מעלה ולעיתים קשורות. במצב פסיבי זה האישה היולדת נטולת שליטה ממשית על התהליך והיא לא יכולה לבצע תנועות ותנוחות להקלה על התהליך וללידה יעילה יותר. בלידה פעילה היולדת שולטת במצב מבחינת גופה ואופן התנהלותה, תוך הקשבה ותשומת לב להנחיות רפואיות ומקצועיות של מיילדת וצוות רפואי אחר.
העקרונות הבסיסיים של לידה פעילה הם לידה טבעית שבמסגרתה היולדת שמה לב לצרכים של גופה ולאינסטינקטים הטבעיים עבורה בתהליך, זוהי שיטה שמוכוונת לעבר היגיון פיזיולוגי טבעי ובסיסי של גוף האישה.
שיטות של לידה פעילה
תחום המיילדות כולל גישות רבות, אמצעים שונים לזירוז לידה וסיוע בתהליך כולו וכן הלאה. לכן יש מגוון שיטות וגישות של לידה פעילה ולידה בכלל, כאשר בכולן המטרה היא כמובן ליילד את התינוק בשלום וללא סבל רב מדי ליולדת עצמה. לידה פעילה במובן ההוליסטי והטבעי יותר שלה מתכוונת גם ליצירת אווירה מיוחדת ואינטימית מאוד בין היולדת לגופה ובין התינוק שלה שזה עתה יצא לאוויר העולם.
הגישות הנפוצות של לידה פעילה נחלקות ללידת בית או בסביבה שאינה בית חולים ולידה פעילה במסגרת חדר לידה רגיל בבית חולים. העקרונות הפיזיולוגיים של התהליך הפעיל זהים בכל סביבה ואווירה, אך בבתי חולים ניתן להיתקל לעיתים בצוותים רפואיים שפחות ישתפו פעולה או לא יסכימו ליולדת לבצע תנועות ותנוחות שמקובלות במסגרת לידה פעילה טבעית.
התהליך כולל אפשרויות כגון לידה במצב עמידה, כריעה על שש, תנועתיות רבה גם לאחר ירידת המים ובמהלך צירים חזקים וכן הלאה. השיטה נחשבת ככזו שמפחיתה סיכונים למצוקה עוברית וככזו שמעצימה את החוויה כולה ואת הקשר בין האם לתינוקה במידה משמעותית.
ניתן לקרוא בהרחבה על השיטה של לידה פעילה בספרה של ג’נט בלאסקאס, לידה פעילה – המדריך ללידה טבעית (הוצאה מחודשת מ-2004).
Pingback: זירוז לידה – מתי, כמה ולמה
Pingback: דמי לידה /מענק לידה – ההיבט הכספי המיידי של לידה
Pingback: מה להביא לחדר לידה