לידה היא כמובן תהליך טבעי וקסום שרוב הנשים חוות במהלך חייהן, מדובר על נושא שמקבל דגש רב מאוד בכל תהליך ההריון ונשים רבו בהחלט שמות על תהליך הלידה שלהם דגש רב של הכנה, ציפייה ובחינה לאחור גם בסיום התהליך. אך כידוע, לידות לא תמיד מתנהלות בצורה מושלמת והרבה פעמים יש מצבים המחייבים התערבות רפואית או חיצונית אחרת או על מנת להחזיר את הלידה למסלול תקין ורגיל או על מנת להוציא את התינוק מהר במצבי חירום או בעיה רפואית אחרת. זירוז לידה הוא תהליך שיכול לנבוע מסיבוכים שונים וניתן ל”ייצר” זירוז זה באמצעים רבים, חשוב להכיר מראש את האפשרויות והמצבים השונים כחלק ממהלך הכנה ללידה.
חשוב לומר ולהבין מראש כי מבחינת הרפואה הקונבנציונאלית המונח זירוז לידה משמעותו היא לרוב זהה גם לגבי קיצור תהליך הלידה לאחר כניסה לצירים ולשלבי הלידה וגם לגבי הכנסה מכוונת של האישה לצירים ולידה. ברפואה הטבעית ובגישות הוליסטיות יותר של לידה הכנסה מכוונת ללידה נקראת השראת לידה.
מתי מזרזים לידה
כפי שניתן להבין באופן כללי מהשם, זירוז לידה הוא תהליך שמבצעים כאשר היולדת נכנסת למצב מסוים של לידה אך ללא סימנים התפתחות או התקדמות מתאימה מבחינת סימני הלידה. כמו כן, במקרים בהם יש חשש לשלומו של התינוק ברחם ועדיין לא הופיעו סימנים ללידה, יבוצע זירוז לידה על מנת להתחיל את התהליך ולהוציא את התינוק בהקדם.
אפילו אם קיים חשש מסוים לשלומו של התינוק והצפי הכללי הוא שהיולדת תיאלץ לעבור ניתוח קיסרי על מנת להוציא את התינוק, מבצעים זירוז על מנת להכין את הגוף והעובר ללידה.
דוגמאות למקרים בהם מבצעים זירוז לידה הן:
- התחילו צירים אך אלו נפסקו או שלא היו יעילים אך היולדת נמצאת במצב של לידה – מצב של ירידת מים בעיקר.
- מיעוט מי שפיר ברחם.
- ירידת מים או דליפה כלשהי ללא תחילת לידה – הזירוז הוא עקב חדירת זיהומים מסוכנים ורצון להוציא את התינוק בהקדם, לרוב לא מדובר על מצב חירום שמצריך ניתוח מיידי ולכן הזירוז הוא אפשרות ראשונה.
אמצעי זירוז ברפואה קונבנציונאלית
בבתי חולים קיימות מספר שיטות מקובלות בעולם הרפואה לזירוז לידה וגרימה מכוונת של צירים, חלק מהשיטות קימות באופן כזה או אחר גם בגישה הטבעית.
- הזרקת פיטוצין: חומר המדמה את פעילותו של הורמון האוקסיטוצין שבין היתר אחראי לכיווצי הרחם ולצירים, זהו זירוז אגרסיבי ומהיר יחסית המלווה בצירים חזקים וכואבים.
- בלון: מחדירים אל מעבר לצוואר הרחם בלון עם מים ומנפחים אותו, מעודד הרחבת צוואר הרחם ותהליך לידה.
- סטיריפינג: הפרדה ידנית של קרומי השקו העוברי, במצב של פתיחה מינימלית ומעודד צירים לאחר יממה עד 48 שעות.
- ניקוב קרומי מי השפיר: זירוז לידה הגורם לצירים חזקים וכואבים במהירות יחסית.
- שאיבת חלב באמצעות משאבה ייעודית, מעודד כיווצי רחם וצירים באופן טבעי.
זירוז לידה באמצעים טבעיים
אלו שיטות פחות אגרסיביות אך יעילות במידה רבה לעיתים קרובות, כאשר עולה צורך רפואי אמיתי ובחירום רצוי לפנות לטיפול רפואי מקובל בשיטות זירוז חזקות יותר. זירוז לידה טבעי מושג באמצעות, שאיבת חלב, קיום יחסי מין (בזכות הפרוסטגלנדינים בנוזל הזרע), פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, לשהות במים לטובת שחרור השרירים, התייבשות מזרזת לידה (לא מומלץ כמובן) ועוד שיטות רבות מעולם הרפואה המשלימה והעממית.
קראו גם: לידה פעילה
Pingback: לידה פעילה - ללדת תוך כדי תנועה