במזל טוב המשפחה התרחבה עם הלידה של תינוק או תינוקת חדשים ומקסימים, לאחר סיום תהליך האשפוז ו/או ההתאוששות מהלידה והימים הראשנים שאחריה, היולדת והרך הנולד יוצאים לביתם להתחלה של פרק מרגש ומרתק בחיים. בתהליך השחרור מבית החולים, בני הזוג המאושרים והתינוק החדש צריכים להירשם עם פרטים מזהים ולקבל את הפרטים לגבי ההיבטים הפיננסיים של הלידה המשמחת.
בישראל כל לידת תינוק או תינוקת מזכה את היולדת בדמי לידה ובמענק לידה, אלו התשלומים המיידיים לאחר הלידה ובעקבותיה ובנוסף להם יש היבט פיננסי שכולל את קצבאות הילדים ושאר ההטבות על בסיס ילדים במשפחה.
הסבר כללי על מענק לידה
מענק לידה הוא תשלום חד פעמי שמוענק ליולדת עצמה לחשבון הבנק שלה על ידי המוסד לביטוח לאומי, תשלום מענק הלידה הוא עבור השתתפות המדינה בהוצאות הראשוניות לאחר הלידה.
חשוב לציין מראש כי זכאות למענק לידה ניתנת רק לאישה שילדה בבית חולים או שאושפזה בבית חולים בזמן מיידי לאחר הלידה. זכאות למענק לידה מחייבת גם להיות תושבת ישראל או נשואה לתושב או אישה העובדת בישראל לפחות 6 חודשים (באופן חוקי), שאינה משטחי הרשות הפלשתינית ושילדה בישראל.
הסכומים עבור מענק לידה משתנים לפי מספר הלידה וכמות הילדים בלידה (נכון ל-2011):
- לידה ראשונה במשפחה: 1,652 ש”ח
- לידה שניה: 743 ש”ח
- לידה שלישית ומעלה באותה משפחה: 496 ש”ח
- בלידת תאומים: 8,260 ש”ח
- לידת שלישיה: 12,390 ש”ח
קבלת מענק לידה
התביעה לקבלת המענק מבוצעת בבית החולים, התהליך אינו מצריך פעילות מצד היולדת והוא מבוצע לרוב במהלך השחרור הסופי מבית החולים. חובה להביא למשרד המתאים בבית החולים את תעודות הזהות של שני ההורים ואת מספר חשבון הבנק, המענק מועבר בתוך חודש ישירות לבנק.
הסבר על דמי לידה
דמי לידה מוכרים יותר בשם התקופה עבורם הם מתקבלים, חופשת הלידה. דמי לידה מועברים לחשבון הבנק של היולדת והם עבור נשים עובדות שיצאו לחופשת לידה, המטרה של דמי הלידה הם פיתוי על הפסקת העבודה ואובדן השכר בשל עצירה זו בעבודה. דמי לידה מירביים שניתן לקבל הם עבור 14 שבועות של חופשת לידה, כיום האב יכול להחליף את היולדת בחלק מתקופת חופשת הלידה ולקבל גם דמי לידה בהתאם להכנסתו.
דמי הלידה אינם קשורים ישירות לאורך חופשת הלידה שלקחה היולדת, המקסימום שניתן לקבל הוא תשלום עבור 14 שבועות גם אם היולדת יצאה לחופשת לידה של 6 חודשים.
דמי לידה מחושבים לפי שלושת החודשים האחרונים בהם עבדה האישה לפני הלידה – הסכום המתקבל הוא בהתאם למשכורות בחודשים אלו והוא מוענק על ידי הביטוח הלאומי. תהליך קבלת דמי לידה מצריך הגשת תביעה על גבי טפסים מתאימים על ידי היולדת למוסד לביטוח לאומי. את מלוא הפרטים על דמי לידה לגבי זכאות, הגבלות, טפסים וכדומה ניתן לקבל באתר הביטוח הלאומי.
Pingback: מה להביא לחדר לידה