בעד ונגד תביעות קטנות

החיים מזמנים לנו מקרים רבים בהם אנו רוצים לתבוע אדם אחר או עסק כלשהו על פגיעה מסוימת בנו, אם אכן נעשה לכם עוול, רומיתם וכדומה אז בהחלט ניתן לפנות להליך משפטי אם כל אפשרות אחרת מוצתה או אינה רלבנטית. לרוב עולה השאלה איך מגישים תביעה בבית משפט לתביעות קטנות – אך יש גם לשאול האם תמיד זה כדאי או שלעיתים רצוי לבחור נתיב פעולה אחר או פשוט לספוג את העוול.

בעד הגשת תביעות קטנות

  • הליך פשוט: לשאלה איך מגישים תביעה קטנה יש תשובות יחסיו פשוטות כי סה”כ מדובר על הליך פשוט גם עבור אזרחים מן השורה שאינם בקיאים בכל רזי המשפט. יש למלא טופס תביעה קטנה ולהגיש את אותו טופס תביעה קטנה לבית המשפט, בצירוף מסמכים רלבנטיים ואגרה וגם הליך המשפט עצמו פשוט יחסית – לכן התובע מנהל לרוב את התביעה בעצמו.איך מגישים תביעה
  • · קבלת פיצוי על עוול: טיעון “בעד” מרכזי לשאלת הגשת תביעה בבית משפט לתביעות קטנות הוא כי זו דרך יעילה לקבל פיצוי הולם על עוול שנעשה לאדם פרטי על ידי עסק או אדם פרטי אחר. אם אכן הצדק עימכם ומגיע לכם פיצוי, הגשת תביעה קטנה מאפשרת לכם לקבל את המגיע לכם ולהעניש את הגורם האחראי בצורה חוקית.

  • · אין חובה לשכור עורך דין: מבחינת איך להגיש תביעה קטנה, יתרון משמעותי הוא כי אין חובה או צורך ממשי (כמו בבתי משפט רגילים) לשכור את שירותיו של עורך דין יקר. תובע יכול להציג את תביעתו בעצמו וכך כספי הפיצויים ילכו אליו ולא לתשלום עורכי דין.

  • · אפשרות לפיצוי על עוגמת נפש: הגשת תביע קטנה מאפשרת לתובע לא רק לקבל פיצוי על עסקה שבה נעשה לו עוול אלא גם לקבל פיצוי כספי על עוגמת הנפש או אובדן ההנאה. בכך השיטה מהווה יתרון על פני זיכוי או החזר כספי שלא במסגרת משפטית כי ניתן לקבל פיצוי נוסף בהתאם למצב הספציפי.

  • · שיטה יעילה ונוחה לפיתרון סכסוכים: כאשר מתדיינים בשאלה איך מגישים תביעה בבית משפט לתביעות קטנות והאם זה כדאי, יש לזכור כי מדובר על שיטה יעילה ונוחה לפיתרון סכסוכים אל מול החוק. אם משא ומתן בין התובע לנתבע אינו צולח או אם פשוט רוצים פיתרון מלא ומחייב אז תביעה קטנה מהווה פיתרון טוב לשני הצדדים, בסיום ההליך אף צד לא יכול לבוא ולשנות הסכמים וכדומה. (כמובן שבסיום שלבי ערעור אם ישנם)

 

נגד הגשת תביעות קטנות

  • תביעה שכנגד: לגבי איך מגישים תביעה קטנה יש לזכור ולהבין כי הצד הנתבע רשאי להגיש תביעת נגד עד גובה הסכום המירבי (כ-32,000 ש”ח). כך שקיים סיכוי להפסיד בתביעה שלכם וגם בתביעת הנגד ואז לספוג גם עוגמת נפש וגם קנס כספי.

 

  • הסיכוי להפסד: בגלל שמדובר על תביעה קטנה ולרוב אין עורכי דין, וגם אם כן מעורב גורם מקצועי, תמיד קיים הסיכוי להפסד בתביעה ובכך הגדלת עוגמת הנפש. לא תמיד הסכום או המקרה מצדיקים כניסה להליך כזה.

 

  • עלויות נלוות: אפילו אם אין עורך דין יקר בתהליך של הגשת טופס תביעה קטנה וניהול ההליך עצמו, עדיין יש לשלם אגרה שמהווה 1% מהסכום הנתבע, עלויות של זמן בבית המשפט וכדומה – יש לשקול האם הסיכון שבעלויות אלו מוצדק.

 

  • אפשרות העברה לבית משפט שלום והעלויות הכרוכות: לבית משפט לתביעות קטנות יש סמכות להעביר את התביעה לבית משפט שלום (במקרים מעטים וטכניים בעיקרם). אפשרות זו יכולה להיות חיסרון כי ברמות האלו ההליכים שונים, ארוכים ומורכבים יותר ומצריכים עירוב של עורכי דין יקרים.

 

  • קיומו של דיון אחד בלבד: דיון בתביעה קטנה כולל דיון אחד בלבד מול השופט, עובדה עשויה להיות יתרון או חיסרון אך היא מצריכה ניהול יעיל ביותר של ההליך והתכוננות מראש עם כתב התביעה. הדיון היחיד יכול להיות טיעון “נגד” כי אם “פישלתם” בו אז התביעה יכולה להיכשל ואין דיון נוסף לתיקון המקרה.

 

לחצו כאן > לקריאת עשרת הדיברות לתביעות קטנות

אין לראות בכתוב ייעוץ משפטי רשמי או תחליף לקבלת ייעוץ משפטי, כל הנאמר במאמר זה הוא על דעת הכותב בלבד.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top